18 Haziran 2018, Pazartesi
Guilin
Bugün Çin’de Ejderha Gemi Festivali. Bu festival nedeniyle tüm ülke tatilde, eğlence havasında.
Dün akşam, Güney Çin Denizi’ne yakın özerk bölgede bulunan Guilin şehrine vardık. Orta büyüklükteki bu şehirde Zhouan (Guan) etnik grubu yaşamakta ve konuştukları dile Vietnamca ’ya yakın, birbirlerini anlıyorlar. Zaten Vietnam’a oldukça yakınız. Cin’in subtropik bölgesindeyiz ve inanılmaz bir sıcak ve nem yaşıyoruz. Buraya gelmemizin sebebi aslında çoğunlukla Çinliler ’in tatil yöresi olarak kabul edilen Li Nehri’ni görmek ve bu nehir etrafındaki irili ufaklı, yüzlerce salatalık şeklindeki tepe oluşumlarını gözlemlemek. Nehir üstünde 4 saat boyunca seyahat eden bir gemi ile bu gezi gerçekleştirilebiliyor.
Çin’in kalabalık, hızlı, komünist tarzı yüksek apartman blokları ve gökdelenleriyle dolu büyük şehirlerinden sonra, bozulmamış doğasını görmek ve kirlenmemiş havasını solumak hoş bir değişiklik elbette. Ancak ne yazık ki bu bölge başka bir yönüyle daha biliniyor. Kaplumbağa, solucan, timsah ve köpek eti yemeleriyle. Yemek için kopek ve timsah yetiştirdikleri çiftlikler varmış. Bunları duyunca kanım dondu, hatta beynimden çekildiğini hissettim. Çinliler ‘in kendi değişlerine göre Çinliler uçak dışında kanatlı, masa ve sandalye dışında 4 ayaklı her şeyi yerlermiş. Bu alışkanlık yaşadıkları büyük açlıklar ve kuraklıklara dayanıyor. Günümüzde vahşi hayvanlar devlet tarafından koruma altına alınmış olsa da diğer hayvanları yemek alışkanlıklarından ne yazık ki vazgeçmemişler.
Nehir gezisinin son durağı Yangshuo isimli, 30 bin nüfuslu bir tatil kasabası. Burasının, özellikle tuvaletlerinin Çin’de bugüne kadar gördüğümüz diğer yerler kadar temiz olduğunu asla söyleyemem. Hatta tam tersi. Daha küçük bir yerleşim alanı mi yoksa özerk bölge oluşu mu buna neden bilemiyorum. Yangshuo etrafındaki pirinç, nilüfer ve diğer her turlu tarlaları gezmek ve hatta köylerde eski tarz Çin evlerini görmek mümkün. Bu evler günümüzdeki yaşam alanlarından, konfor ve hijyen anlayışından çok uzak elbette. Buralarda, hatta Guilin merkezinde dahi Cinlilerin, hatta bazı Batılı turistlerin nehir sularında serinlediğini görmek mümkün. Mandaları ve balıkçı kuşlarla balık tutan balıkçılar da gözlenebiliyor.
19 Haziran 2018, Salı
Guilin Havaalanı, Shangai Havayolları Uçağı
Şangay’a uçağımız akşam vaktinde olduğu için günü yüksek nem ve sıcaklıktaki Guilin ’de görülecek diğer yerleri gezerek geçirdik. Deve ve fil şeklinde tepeler, parklar, Reed Flute Mağarası ve göller. Parkta gezmek Çinlileri günlük yaşamlarında gözlemlemek açısından hoştu elbet. Örneğin emekliler parkta büyük su fırçalarıyla kaldırımlar üstünde hattat becerilerini geliştiriyorlar, arkadaşlarıyla kart veya top oyunları oynuyor, enstrüman çalıyor, şarkı söylüyorlar ve tabii Çin’de çok yaygın görülen bir durum, torunlarıyla ilgileniyorlar.
Ancak Şian ve Guilin ‘de geçirdiğimiz son günler gereksizdi diyebilirim. Guilin ‘de bugüne hiç gerek yoktu. Şian’da Şian Seddi önceki günle birleştirilebilirdi. Ben de böylece yavrularıma 2 gün daha önceden kavuşabilirdim. Her gün birkaç kere video yoluyla görüşmeye çalışsak da özlemden geceleri uyuyamıyorum.
Guilin ’den Şangay’a uçuşumuz 2 saatten biraz daha uzun sürecekmiş. Çok geniş bir yüzölçümüne sahip Çin gerçekten de.
İki hatta on yıl öncesine göre yiyecek bakımından turistler için daha çok seçenek bulunsa da Çin yemekleri oteller dahil her yerde daha ağır basıyor doğal olarak. Ben bu duruma konservelerle hazırlıklı gelmiştim neyse ki. Hazırlıksız olsaydım çok zorlanırdım doğrusu çünkü Çin’deki Çin yemeği Batı restoranlarında sunulanlardan çok daha farklı. Her yiğidin harcı değil.
Comments