top of page

MALTA: Ağaçsız Gezegen


Akdeniz’in Avrupa ve Afrika arasına sıkışmış, yeşilliğin ender, kayalıkların bol bulunduğu bir ada ülkesi Malta. Osmanlı tarihiyle olan bağlantısından dolayı hep keşfetmek istemiş olduğum bu ülke, daha havaalanına iner inmez kulağıma ilişen lisanıyla dikkatimi çekiyor. İlk önce Türkçe gibi duyulan bu lisan hemen kendini İtalyancaya ardından Arapçaya çeviriyor. Malta’nın konumu ve tarihiyle bağlantılı olan bu özellik, lisanın İtalyanca ve Arapça karışımı bir sentez olmasını sağlamış.

Malta’da şehirler oldukça küçük. AB’ye yakın zamanda girmiş olan bu ülkede şehirler arası yolculuk 1970’li yıllardan kalma Hindistan yapımlı belediye otobüsleriyle yapılıyor. UNESCO Dünya Mirasları arasında bulunan başkent Valetta şehir kapısından girer girmez kendinizi hayatın odaklandığı ana caddede buluyorsunuz. Sarı taş malzemelerle inşaa edilmiş cumbalı eski evler de şehre hoş bir tılsım katıyor. Valetta’nın dar sokaklarını ve deniz kenarını dolaşmanın rahat yollarından biri atlı araba kiralamak.

Sliema’nın koyundaki kafelerden birinde oturup Valetta şehir manzarısını karşınıza alıp kahvenizi yudumlamanızı tavsiye ederim. Akşam yemeğinizi de St. Julian koyu etrafındaki deniz manzaralı İtalyan restaurantlarından birinde yiyebilirsiniz.

Malta’da en çok görülmesi gereken şehir Mdina. Mdina yolunda belediye otobüsü Mosta şehrinde duraklayacaktır. Burada görkemli bir kubbesi olan Mosta Katedrali’ni ziyaret etmek için fırsatınız olacaktır. Mdina’da ise kendinizi farklı bir yüzyılda bulacaksınız. Arabaların sokulmadığı bu kentte kendinizi rahatça Arap ve Roma’lıların etkisinin kalıcı olduğu dolambaçlı sokaklarında kaybedebilirsiniz. Ancak her zaman güzel bir bina veya manzarayla karşılaşacağınızdan şüpheniz olmasın.

Neredeyse yılın her günü güneşli olan bu adaya bir haftasonunuzu ayırıp gitseniz bile, boyutundan dolayı çok gezip görmeniz mümkün. Aradığınız plaj tatili ise, yörüngeniz St. Julian, Qawra veya Gozo olmalı. Malta da turist girdabına kapılıp, koylarda tatsız otel binalarının yükseldiği bir kaderden müstarip. Hayal kırıklığını önlemek için kalacağınız bölge ve otel hakkında iyi araştırma yapın.

bottom of page